ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Ceny rekreačních objektů dále rostou. Jaký se dá očekávat vývoj?

kveten_foto_blog.jpg

Po útěku na venkov a změně prostředí touží stále více Čechů, ne na každého se ale dostane. Ačkoliv nedostatek stavebních míst i stoupající cena nemovitostí způsobily nárůst poptávky po rekreačních objektech už před několika lety, poslední rok byl přelomový. Zájem o koupi chat a chalup vzrostl o 30 procent a poptávka tak několikanásobně převýšila nabídku. Čím to bylo způsobeno a o co je největší zájem?

Češi – národ chalupářů

Je všeobecně známo, že Češi jsou vášnivými chalupáři: před třemi lety vlastnila podle průzkumu rekreační objekt celá pětina z nich. Fenomén chat a chalup se rozšířil zejména v období sedmdesátých a osmdesátých let, kdy bylo pro většinu obyvatel téměř nemožné vycestovat do zahraničí.

Porevoluční ročníky si raději než rekreačních objektů svých rodičů a prarodičů užívaly svobodného cestování po celém světě –⁠ to ale změnila pandemie koronaviru, která vrátila chalupaření zpět do hry. S tím souvisí enormní zájem o koupi chat a chalup i jejich narůstající cena, která meziročně vzrostla až o desítky procent.

Po útěku do přírody touží stále více Čechů

Ač by se mohlo zdát, že během nejisté ekonomické situace způsobené celosvětovou pandemií nebudou lidé nakloněni zbytným investicím, opak je pravdou. Vlivem zákazu cestování, nařízené práce z domova, opakovaných lockdownů a karantén začaly být některým rodinám městské byty poněkud těsné.

S rostoucí poptávkou se pojí nižší nabídka a nárůst cen: momentálně se prodává přibližně 900 rekreačních objektů, minulé léto jich bylo na trhu kolem 2000. O jeden objekt má přitom často zájem několik stovek lidí, část z nich je ochotná zaplatit vyšší než požadovanou cenu. Ceny často přesahují 100 tisíc za m2 a mohou se vyšplhat až ke 120 tisícům. Pokud tedy prodáváte rekreační nemovitost, nyní je nejlepší čas využít příznivé situace na trhu a vysoké poptávky. Pro nejlepší prezentaci pro širokou síť zájemců využijte našich služeb, které jsou pro prodejce zcela zdarma.

Zvýšený zájem je i o nákup apartmánů, které noví majitelé ve většině případů plánují pronajímat. Kromě apartmánů prodávaných kvůli finančním problémům, které přinesl oblastem spojeným s cestovním ruchem uplynulý rok, jsou v nabídce i nové nemovitosti postavené developery –⁠ i ty ale mizí okamžitě po zahájení prodeje.

Největší zájem je o horské chaty po rekonstrukci

Kupující se nejčastěji zajímají o rekreační nemovitosti v horských oblastech, převážná část zájemců preferuje dojezdovou vzdálenost do hodiny od domova. Nejvyhledávanější jsou zrekonstruované objekty s vodou a kanalizací v příjemném prostředí a s dobrou dostupností.

A jaký bude vývoj cen rekreačních objektů v budoucnu? „Poptávka, a tedy i růst cen, bude trvat, a to i díky tomu, že se lidé obávají v nejisté době více investovat. Nemovitosti jsou pro ně naopak cestou bezpečnou. Přesto nebude růst cen tak výrazný jako v loňském roce. Zájemcům doporučuji zaměřit se na mikrolokality či zatím neobjevené lokality. To jsou třeba Krušné hory nebo Železnorudsko, kde jsou ceny ve srovnání s populárními lokalitami okolo 40 % nižší,“ uvádí Radim Maštalíř – odborný technik odboru Nemovitostí Hypoteční banky, která je členem skupiny z ČSOB.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?