ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Experti se shodují: byty jsou nadhodnocené, může přijít zlevnění

listopad_blog.jpg

Byty v Česku jsou podle odborníků nadhodnocené přibližně o 25 % a u investičních bytů se jedná dokonce o 30 %. Ačkoliv nárůst cen nemovitostí stále pokračuje, experti odhadují pokles ceny panelákových bytů v méně lukrativních lokalitách a na periferiích měst. Zlevnění se ale nebude týkat bytů v centrech a na prestižních adresách.

Ceny bytů v Praze stále stoupají a dosahují průměrné hodnoty přes 122 547Kč za metr čtvereční, také v Brně lze pozorovat nárůst cen: průměrná cena metru čtverečního se vyšplhala na 98 538Kč. Podobný trend lze sledovat ve všech velkých městech.

Ačkoliv je zájem o nákup nemovitostí i přes jejich stále vyšší cenu pořád značný, dá se očekávat, že narůstající úroková sazba u hypoték a stále vyšší částky za pořízení vlastního bydlení nakonec přinutí zájemce o koupi bytů, aby dali přednost podnájmu. To může způsobit prasknutí bubliny a lepší dostupnost bytů v méně žádaných lokalitách. Nižší ceny bytů v centech měst a oblíbených čtvrtích se naopak příliš očekávat nedají.

Chcete prodat byt? Příliš s prodejem neotálejte

Vlastníte-li byt v žádané lokalitě, s prodejem příliš spěchat nemusíte, ačkoliv je otázkou, jestli se vám další vyčkávání vrátí v podobě ještě vyššího zisku, protože uměle navyšované ceny se musí zákonitě brzy zarazit a začít stagnovat. Na prodeji byste ale s nejvyšší pravděpodobností prodělat neměli.

Jiná situace nastává v případě, že se váš byt nachází v méně populární lokalitě, případně je starý, v neopraveném domě nebo celkově špatném stavu. Potom může být právě teď nejvyšší čas pro prodej, chcete-li na něm vydělat co nejvíce. Momentální situace bude navíc výhodná i pro kupujícího: vzhledem k postupnému zvyšování úrokové sazby hypotečních úvěrů je nejvhodnější čas na žádost o hypotéku, než úroky vystoupají ještě výš.

Nechcete být na prodej bytu sami? Nemusíte

Chcete prodat byt, ale chcete se vyhnout jak zdlouhavému procesu spojenému s prodejem na vlastní pěst, tak i placení vysokých provizí realitní agentuře, která by se celé záležitosti ujala? Existuje řešení – Realitní samoobsluha.

Jde o unikátní systém pro prodej nemovitostí, který vás propojí se zájemci o koupi rychle, snadno a bezpečně. Svoji nabídku nahrajete do systému a my v Realitní samoobsluze ji zdarma zveřejníme na více než 50 nejnavštěvovanějších realitních serverech. Sami si vyberete, koho ze zájemců oslovíte, jako bonus získáte právní servis zdarma. V případě úspěšného prodeje hradí provizi nakupující, z vaší strany nebudou vyžadovány žádné poplatky.

Máte dotazy? Kontaktujte nás, rádi vám poradíme.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?