ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Nevíte za kolik prodat nemovitost? Přečtěte si, jak na určení ceny

2_foto_blog_odhad_nemovitosti.jpg

Před prodejem nemovitosti je důležité dobře si promyslet cenu, tak abychom nemovitost neproměnili v ležák příliš vysokou částkou, ale ani neprodělali. Možností, jak nemovitost ohodnotit, je více. Jednou z variant je odhad skrz placenou aplikaci cenové mapy, která se opírá o reálné údaje z katastru – díky tomu je velmi přesná. V rámci platformy Realitní Samoobsluha od nás tento odhad získáte zdarma.

Kolik dostanu za prodej nemovitosti peněz? Tato otázka, bývá jednou z nejčastějších, kterou si před prodejem nemovitosti majitel klade. Mnohem efektivnější je ale zeptat se: kolik bude kupec ochoten za nemovitost v daném místě, čase a stavu zaplatit? Důležité totiž je nepodcenit, ani nepřestřelit – přeci nechcete, aby se vaše nemovitost proměnila v neprodejný ležák.

Pro správný odhad ceny existuje několik postupů: odhad z cenových map, odhad dle místních poměrů, porovnání dle inzertních serverů, odhad nemovitosti znalcem a odhad realitní kanceláří. Ceny nemovitostí jsou v zásadě tři, cena, za kterou chce prodávající prodat, cena, za kterou je kupující ochotný koupit a tržní cena, která se odvíjí od cen v dané lokalitě a také stavu nemovitosti. Nemalou roli totiž hraje i to, jestli je nemovitost stará/nová, rekonstruovaná, jestli má garáž či balkón a podobně.

Cenové mapy se opírají o reálné ceny

Cenové mapy ukazují ceny, za které se nemovitosti v dané lokalitě reálně prodaly. Pracují totiž s přesnými daty ze skutečných cen nemovitostí, tak, jak je eviduje katastrální úřad. Díky tomu jsou daleko spolehlivější než ceny uvedené na realitních serverech, které reálně ceně odpovídají málokdy. Pro mnoho lidí je však překážkou, že se jedná o placenou aplikaci, ve které se navíc laik hůře orientuje.

Pokud se rozhodnete pro prodej vaší nemovitosti skrz portál Realitní samoobsluha, odhad z cenové mapy od nás získáte zdarma a sami už nemusíte nic řešit.

Detektivní práce? Odhad na vlastní pěst

Další možností je zjistit, zdali se ve vašem okolí prodávaly podobné nemovitosti. Pokud prodáváte byt a zjistíte, za kolik se v daném bytovém domě či na sídlišti byty v nedávné době prodaly, můžete se od ceny za m2 odpíchnout. Důležitou roli zde ale hraje čas – pokud k prodeji došlo před půl rokem a delší dobou, ceny už s velkou pravděpodobností budou někde jinde. U rodinných domů je odhad touto metodou složitější.

Inspirací vám mohou být i inzertní realitní servery, ale zde pozor! Uvedené ceny jsou nabídkové a bývají o 20 až 30 % vyšší než je reálná tržní cena.

Kdy vsadit na znalce?

Další možností je nechat si nemovitost odhadnout znalcem. Ten sice prověří veškeré plusy i minusy vaší nemovitosti, může se ale stát, že dostatečně nezohlední situaci na trhu. Znalec je jmenován ministrem spravedlnosti nebo pověřeným krajským soudem a je za posudek trestně odpovědný, na rozdíl od odhadce, který za práci ručí stejně, jako ostatní živnostníci. Znalec zkoumá vše – celý byt či dům od půdy až po sklep, stáří domu, proběhlé rekonstrukce a opravy, ale také pozemek, jeho velikost a další stavby na něm.

Znalecký posudek nepotřebujete pro klasický prodej. Znalecký posudek je potřeba v případě exekuce, rozvodů, vypořádání SJM a dalších soudních sporů. Pro klasický prodej i pro daň z převodu nemovitosti stačí běžný certifikovaný odhadce, bez kterého se neobejde také kupující, pokud žádá o hypotéku.

Jak je to s odhadem skrz realitní kancelář?

Odhady často nabízejí také realitní kanceláře a to buď zdarma, nebo za nízký poplatek. Díky tomu, že mají přehled o aktuálním dění na trhu, vlastní statistiky a data k porovnání, jedná se o poměrně přesné odhady. Pozor ale, často se jedná o marketingový tah, který vás má nalákat k prodeji skrz danou realitku – pokud se chystáte prodat na vlastní pěst, na tuto variantu nespoléhejte.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?