ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Černé scénáře se nekonají, úrokové sazby klesají

Blog_3_800x600_ohodnotit.jpg

Také vás děsí články v médiích, že úrokové sazby strmě letí nahoru a brzy už na úroku přeplatíte astronomické částky? Nenechte se těmito dramatickými scénáři vyděsit. Skutečnost je trochu jiná – průměrná sazba sice vyrostla na 3 %, ale jako následek zdražování v minulém roce. Leden roku 2019 potvrdil, že úrokové sazby budou nyní spíše klesat.

Pokud plánujete koupi nemovitosti, cena hypoték je zajisté důležitým kritériem. Nenechte se vyděsit kritickými zprávy z médií, že hypotéky výrazně zdraží. Česká národní banka zvedla úrokovou sazbu pro banky z „nuly“ až na 1,75 %, což vedlo k výraznému zvýšení hypoték pro občany. Úroková sazba proto v poslední době vystoupala podle serveru hypoindex na 3 %, ale dál už neporoste, trend se naopak obrací.

Zafungovalo tržní prostředí

Je v zájmu bank hypotéky prodat, a pokud již ČNB nechává úrokové sazby beze změny, banky nemají důvod hypotéky zvyšovat. Zafungovalo tak tržní prostředí – mezi bankami je konkurence a proto nás strmý vzestup sazeb už nejspíše nečeká. Stagnaci vykazují také sazby na mezibankovním trhu, které však v posledních dvou měsících loňského roku dramaticky poklesly a nyní se pohybují na úrovni dubna loňského roku. 

Plošné snížení versus časově omezené akce

Klesající trend můžeme pozorovat již na lednových hypotečních sazbách. Některé banky v lednu oznámily plošné snížení sazeb (UniCredit Bank), druhá skupina bank zvolila cestu dočasného snížení v rámci časově omezených akcí, které podle potřeby případně prodlužují (Hypoteční banka, mBank, Moneta Money Bank). 

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů s LTV do 70 % v lednu meziměsíčně klesla o 5 setin procentního bodu. Index GOFI 70, který se používá k monitoringu této kategorie hypoték, klesl z prosincových 3,11 % na 3,06 %.  Podobné je to i v případě indexu GOFI 80, který meziměsíčně klesl rovněž o pět setin procentního bodu a jeho aktuální hodnota činí 3,09 %.

Obecný pokles hypoték?

Výhled na rok 2019 zatím hovoří spíše k obecnému poklesu uzavíraných hypoték, což opět více tlačí banky ke konkurenčnímu boji o klienty. Podle serveru Reality Čechy bude objem sjednaných hypoték letos až o 25 miliard menší než loni.

Vyplatí se hypotéka aneb jak neprohloupit

Pokud nad hypotékou uvažujete a nevíte, jestli spěchat nebo naopak čekat, vždy je nejlepší, poradit se s odborníkem, který trh pravidelně sleduje a má přehled o úrocích a akcích jednotlivých bank. S hypotékou vám rádi pomohou naši odborníci, stačí vyplnit formulář.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?