ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Ideální čas prodat nemovitost je právě těď: Nemovitosti jsou nadhodnocené a může přijít rychlý pád

samoobsluha_blog_srpen.jpg

S radostí sledujete nárůst cen na trhu s realitami a čekáte na ten nejvýhodnější moment pro prodej vašeho domu, bytu, garáže či chalupy? Ceny nemovitostí jsou uměle navyšovány a blíží se svému maximu. Po něm bude následovat nevyhnutelný propad. Nečekejte tedy s prodejem dlouho – namísto snového výdělku byste mohli prodělat.

Ceny nemovitostí nemohou růst donekonečna

Ačkoliv v roce 2020 ani přes pandemii koronaviru nedošlo ke snižování cen nemovitostí, naopak dále rostly, v následujícím období se dá očekávat jejich pokles. Ten bude způsoben důsledky ekonomické krize, vyšší nezaměstnaností a propadajícím se HDP. Dalším nezanedbatelným faktorem je i postupný nárůst úrokových sazeb a zpřísňování podmínek pro dosažení hypotéky.

Tržní ceny nemovitostí jsou podle ČNB nadhodnoceny průměrně o 17 až 25 % a je jen otázkou času, kdy dojde k prasknutí této uměle vytvořené bubliny. Nejvýznamnější pokles cen se dá očekávat u panelákových bytů, a to zejména v méně atraktivních lokalitách. Právě o tyto byty se totiž nejčastěji zajímají lidé nejohroženější ekonomickou krizí a možnou nezaměstnaností, kteří stále častěji nedosáhnou na možnost získání hypotečního úvěru a místo vlastního bydlení musí volit život v pronajatém bytě.

Zájemci o koupi nemovitosti přestanou akceptovat vysoké ceny

Vlastní bydlení bez hypotéky si může dovolit jen poměrně nízké procento obyvatel. S postupným nárůstem úrokové sazby, která se po letech pod hranicí dvou procent zvedla průměrně o půl procenta a dál roste, se šance na získání hypotečního úvěru části zájemců o nákup nemovitostí vzdaluje. Některé profese byly vlivem pandemie zařazeny na black list a získat úvěr na bydlení je pro ně v současné době téměř nemožné. S tím bude souviset snížení zájmu o nákup levnějších nemovitostí, jejichž cena bude nejprve stagnovat, aby následně začala klesat.

Kdy, když ne teď?

Chcete-li prodat svoji nemovitost s co největším ziskem, je nejvyšší čas. Čekání na další nárůst cen by se vám nemuselo vyplatit, protože pokles nadhodnocených cen nemovitostí je jen otázkou času. Jestliže plánujete zahájit prodej svého bytu, domu, pozemku nebo chaty, ale obáváte se vysokých provizí realitní kanceláři, můžete využít služeb Realitní samoobsluhy.

Ta vás pomocí více jak padesáti inzertních serverů propojí se zájemci o vaši nemovitost, poskytne zdarma odhad ceny i zprostředkujeprávní servis, aniž byste po úspěšném prodeji museli platit provizi či další skryté poplatky. V případě, že se vám podaří nemovitost prostřednictvím Realitní samoobsluhy prodat, poplatek za zprostředkování platí kupující.

Nejste si jisti, jak při prodeji postupovat? Kontaktujte nás, spolu najdeme řešení.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?