ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Jaké změny na realitním trhu nás v blízké době čekají?

rs_foto.jpg

V době koronaviru nás potkalo několik změn na realitním trhu a jiné mají v dohlednu teprve proběhnout. Které z nich jsou nejzásadnější?

Mnoho těch, kteří si v minulých letech pořizovali novou nemovitost, si postesklo nad povinností platit čtyřprocentní daň z nabytí. Vláda nyní schválila její zrušení. Je to ale skutečně taková výhra, jak se zdá?

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Tajně jste doufali, že se daň z nabytí nové nemovitosti zruší? Teď se snad konečně dočkáte – zrušení daně je vládně schváleno, a jestli vše proběhne úspěšně, vstoupí oficiálně v platnost. Dle nejnovějších informací má dokonce platit i zpětně – a to pro všechny, co nabyli nemovitost od prosince 2019. A pokud kupující daň již uhradil, peníze dostane zpět.

Kromě zrušení daně z nabytí lze očekávat i zrušení některých daňových zvýhodnění – od základu daně už nebude možné odečítat úroky z hypoték či úvěrů staveních spořitelen. Na daňovou úsporu, která tím pádem mohla vzniknout, už se poplatník nebude moci spoléhat.

Změna začne platit od 1. ledna 2022 – do té doby budou odpočty stále platné a to, jestli kupující platil daň z nabytí či nikoliv, v tomto případě nebude hrát žádnou roli.

Co platilo doposud?

Výše daně z nabytí dělala čtyři procenta z kupní ceny nemovitosti a musela se zaplatit do tří měsíců od chvíle, kdy byl proveden vklad vlastnického práva na katastru nemovitostí.
Od roku 2016 hradil tuto daň kupující (tedy nabyvatel vlastnického práva), v předchozích letech spadala do povinností prodávajícího (už od roku 1993).

Koho zrušení daně z nabytí nejvíc ovlivní?

Kdo na zrušení této daně prodělá? Zejména kupující novostaveb, protože neušetří vůbec nic. Naopak nejvíce budou profitovat ti, kteří se rozhodnou koupit starší byt na investici (uspoří na dani samotné a k tomu navíc na odečtech, jejich úspora bude okamžitá) a případně i kupující, kteří mají možnost platit v hotovosti.

Jaké další změny v roce 2020 proběhly?

Mezi další klíčové novinky na realitním trhu patří zvýšení poplatku za návrh na vklad nemovitosti do katastru – z 1000 Kč vzrostl na rovné 2000 (již od ledna tohoto roku).
S čím dalším můžeme počítat kromě již zmíněných novinek? Začátkem roku se očekávalo zpomalení růstu cen nemovitostí a větší zájem o bydlení na venkově – jak se těchto předpokladů dotkne současná krizenelze s jistotou říct.

Obecně však platí následující: máte-li nemovitost k prodeji, příliš neotálejte, bylo by zbytečné čekat, až se situace změní. K úspěšnému a rychlému prodeji vám dopomůže naše Realitní samoobsluha.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?