ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Realitní trh se začíná ochlazovat. Nepropásněte šanci prodat s co největším ziskem

rijen_2022.jpg

Dlouhou dobu se zdálo, že se ceny nemovitostí, které se v posledních osmi letech postupně šplhaly na maximum, budou držet u této hranice. Nahrávaly tomu levné hypotéky i hlad po vlastním bydlení, který se během covidu paradoxně ještě zvýšil.

Prasknutí této bubliny předpovídala většina odborníků – a nemýlili se. Inflace, nejistá situace ve světě a obtížnější dostupnost hypoték způsobila začátek postupného propadu. Chcete prodat nemovitost co nejvýhodněji? Je nejvyšší čas.

Ochota kupujících přizpůsobit se ceně nemovitosti klesá

Zdá se, že časy, kdy bylo snadné prodat nemovitost výrazně nad cenou, budou brzy pryč. Kupující, kteří se zajímají o nákup nemovitostí, teď mají oprávněné obavy nejen z toho, zda dostanou hypotéku a jestli budou mít dostatek prostředků pro její splácení. S obavami sledují i růst cen energií, protože vědí, že není nemožné platit během pár měsíců dvojnásobné zálohy za plyn nebo elektřinu. I kvůli tomu dobře monitorují svoje možnosti a nad konkrétní částku za nemovitost jsou ochotni jít jen ve výjimečných případech.

Doby, kdy realitnímu trhu vládli prodejci, a na každou lepší nemovitost čekal zástup zájemců, postupně vystřídá útlum. Na jak dlouho? Někteří odborníci tvrdí, že se bude jednat přibližně o pět let.

Ceny jsou stále nejvyšší v dějinách

Rozhodně se nedá říct, že by ceny nemovitostí zázračně padaly na úroveň před pandemií. Stále platí, že průměrná cena bytu 2 + 1 napříč republikou je 3 708 774 Kč, zatímco v roce 2008 stály průměrně 1 714 553 Kč.

Stagnace se projevuje především v zájmu kupujících – inzeráty na realitních serverech už nemizí pod rukama, zájemci o bydlení si také mnohem častěji říkají o slevu… a mnohem častěji ji od prodávajícího dostanou. Dá se však předpokládat, že nemovitosti v dobrých lokalitách budou žádané i nadále, zejména pokud jde o menší, investiční byty.

Neotálejte s prodejem

Vlastníte-li nemovitost, kterou chcete v nejbližších letech prodat, není důvod prodej odkládat – šance, že by ceny začaly výrazně růst, je nízká, postupný propad cen je zato podle všeho na spadnutí. Prodej nemovitostí, jejichž provoz si už jejich majitelé nemohou dovolit, rozšíří nabídku, zatímco poptávka bude stále vlažnější.

Chcete se pustit do prodeje, ale nelíbí se vám představa spolupráce s realitní kanceláří? Zvolte Realitní samoobsluhu. S naší pomocí zdarma inzerujete na 50 nejoblíbenějších realitních serverech, navíc vám poskytneme bezplatný odhad nemovitosti a nabízíme i právní poradenství. Pokud společně najdeme zájemce, zaplatí provizi on. Chcete se na něco zeptat nebo se poradit? Kontaktuje nás, jsme tu pro vás.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?