ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Průměrné sazby hypoték klesly. Bude pokles pokračovat i v novém roce?

sazby-hypotek.jpg

Listopad s sebou přinesl nejednu změnu – mezi nimi i další mírný pokles průměrné úrokové sazby hypoték. Oproti říjnové sazbě 2,36 se jedná jen o nepatrný rozdíl – 2, 35 procenta. Budou mít nižší sazby zásadní vliv na počet hypotéčních úvěrů? A můžeme čekat i další snížení?

Postupný pokles průměrné úrokové sazby hypoték jsme mohli sledovat hned několik měsíců za sebou. V srpnu klesla úroková sazba na 2,61 procenta, v září na 2,47 procenta, v říjnu na 2,36 a nyní na 2,35. Jedná se o logickou reakci bank na nedostatečnou nabídku nových bytů a pozemků, vhodných pro bytovou výstavbu.

Roste zájem o hypotéky?

Už od listopadu 2016 výše průměrné hypotéky přesahuje dva miliony korun a v listopadu 2019 se vyšplhala dokonce na 2,5 milionu korun a výše. Z toho je zřejmé, že se lidé snaží snížení úrokových sazeb maximálně využít.

Průměrná sazba byla na minimu 1,77 procenta v prosinci 2016. Od té doby se pokles nekonal – spíše postupný nárůst. V posledních deseti měsících ale sledujeme opačný proces – díky tomu se zvyšuje zájem o hypotéky.

Podle ředitele hypoték v Raiffeisenbank, Milana Voldřicha, bývá listopad, co se hypoték týče, obecně silným měsícem. Není tedy příliš překvapivé, že se v listopadu 2019 prodalo největší množství hypoték za celý rok. Banky sjednaly více než 7300 hypotéčních úvěrů v hodnotě 18,3 miliardy korun.

Přesto rok 2019 poněkud pokulhává za rokem předchozím – s rozdílem zhruba 40 miliard korun.

Čeká nás zvýšení průměrné úrokové sazby

V průběhu ledna a února 2020 se sazby budou opět zvyšovat a odborníci mají za to, že se dlouhodobě budou pohybovat spíše směrem nahoru než směrem dolů.

Podle hlavního analytika Czech Fund, Lukáše Kovandy, nemůžeme v evropských zemích mimo eurozónu očekávat další snížení – může za to růst tržních úrokových sazeb, se kterým lze počítat i do budoucna.Možné je rovněž zvýšení základní úrokové sazby ČNB.

Ještě přísnější podmínky

Nemělo by nás zaskočit ani to, když se v roce 2020 podmínky pro získání hypoték opět zpřísní a ČNB vydá doporučení, díky kterému budou moci banky nabídnout financování jen do výše 70 % z celkové hodnoty nemovitosti. To znamená větší podíl vlastního kapitálu, což může představovat problém zejména pro ty, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení ve velkých městech. Jen málo mladých rodin má k dispozici 2 miliony korun, které by potřebovali k získání hypotéky na běžný byt v Praze.

Je možné, že v blízké budoucnosti klesnou například ceny panelových bytů v okrajových částech měst, atraktivnějších lokalit se to však týkat nebude – k tomu by musela nastat velká krize a ta se v dohlednu neočekává. Podle Lukáše Kovandy by ceny nemovitostí měly v příštích letech stabilně růst – v průměru o 5 % ročně.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?