ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Stavba nových domů je stále dražší. Řešením mohou být starší domy na prodej

cervenec.jpg

Stále narůstající náklady mohou mnoho lidí odradit od myšlenky na stavbu vlastního domu. Není divu – za poslední rok narostly náklady na novostavbu přibližně o pětinu, tedy asi o 900 tisíc korun. Pořád ale existují další cesty, jak si nenechat vzít sen o vlastním bydlení. Jednou z možností je nákup staršího, již postaveného domu.

Chybí peníze, materiál i řemeslníci

Vzhledem ke stále přísnějším podmínkám pro získání hypotéky a narůstajícím úrokovým sazbám je vlastní bydlení reálnou možností pro stále menší procento lidí. Ani ti, kteří dosáhnou na vysokou hypotéku, která zafinancuje stavbu nového domu, to ale nebudou mít jednoduché.

Nejenže se ceny materiálu za poslední roky vyšplhaly do astronomických výšin, některý stavební materiál není vůbec k dostání, případně se na něj čeká několik měsíců, během kterých vám dodavatel nemusí garantovat původní cenu.

Prodražování stavby a průtahy ale nejsou jediným problémem. Dlouhé čekací lhůty vás mohou čekat i u stavebních firem. Přetlak zakázek a nedostatek zaměstnanců způsobuje průtahy v realizacích, které mohou být problematické zejména ve chvíli, kdy nemáte dlouhodobé náhradní bydlení a potřebujete se stěhovat do nového v konkrétním termínu.

Starší dům jako řešení

Příjemným kompromisem mezi stavbou nového domu a bydlením v pronájmu může být nákup staršího domu, který může a nemusí vyžadovat další rekonstrukci. Ani starší domy v horším stavu se na realitním trhu neohřejí dlouho – jedním z důvodů je i nedostatek volných pozemků pro stavbu nového domu či nižší pořizovací cena a možnost rovnou se do nemovitosti nastěhovat a rekonstruovat postupně.

Okolnosti posledních měsíců zvýšily počet starších domů k prodeji v Praze a Brně o 20 procent. Důvodem mohou být narůstající ceny energií, kvůli kterým se jejich majitelům, často dědicům rodinných domů po rodičích či prarodičích, nevyplatí dům dále udržovat. Dalším důvodem mohou být vyšší náklady na rekonstrukci a nižší šance na získání hypotéky, která by rekonstrukci pokryla.

Dá se očekávat, že právě ceny energií donutí k prodeji domů i méně movité skupiny osob, například seniory, pro které již nebude udržitelné vytápět velké a prázdné domy, a raději se odstěhují do menšího bytu.

V nabídce se budou také častěji objevovat nedostavěné nebo čerstvě dostavené novostavby, jejichž majitelé už nebudou mít dostatek financí na jejich dokončení či splácení hypotéky vzhledem k narůstajícím nákladům a konci fixace hypoték s výhodným úrokem.

Vlastníte dům, který se pro vás kvůli narůstajícím nákladům stává spíše přítěží? Inzerujte ho pomocí Realitní samoobsluhy zdarma na více než 50 nejoblíbenějších realitních serverech. U nás neplatíte provizi a získáte právní pomoc s prodejem zdarma.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?