ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

NEJVĚTŠÍ NÁSTRAHY PŘI PRODEJI (A KOUPI) NEMOVITOSTI

kveten-blog.jpg

Všichni tak nějak tušíme, že prodej (potažmo koupě) nemovitosti je proces hodně náročný. Ne vždy se sejdou dvě rozumné strany, které spolu chtějí kooperovat. Každý pak prosazuje jen své zájmy a celý postup se může protáhnout na dlouhé mučivé měsíce. Navíc pak nemusí být jisté, že k převodu nemovitosti vůbec dojde. Které největší nástrahy na vás čekají? Pojďme se jim podívat na zoubek:

CENOVÁ PAST

Špatně určená cena nemovitosti bývá často kamenem úrazu. Ať už se jedná o mylně vypočítanou plochu bytu nebo pozemku či záměrné nadhodnocení, je to problém. Pokud kupující bude hradit nemovitost hypotékou, banka nemusí odhadnou nemovitost na stejnou částku a zájemce hypotéku nedostane. Proto vždy uvádějte ceny, které odpovídají typu, velikosti a lokalitě nemovitosti. Pokud vůbec netušíte, jak na to, pomůžeme vám - odhad ceny nemovitosti je u nás zcela zdarma.

NEKOMPETENTNÍ REALITNÍ MAKLÉŘ

Už se vám to někdy stalo? Domluvíte si na nemovitosti s makléřem schůzku, on dorazí pozdě, naprosto nepřipraven a ještě mu chybí klíče od nemovitosti? Pokud ano, požádejte si u realitní kanceláře o změnu makléře. Nekompetentní realitní makléř vám může celý proces tak trochu znepříjemnit… Správný a profesionální makléř by měl mít kompletní informace o nemovitosti, měl by vás seznámit se všemi skutečnostmi (vady, věcná břemena atd.), právní pojmy by mu neměly být cizí a hlavně by měl být nestranný!

SKRYTÉ VADY NEMOVITOSTI

Faktické vady nemovitostí (popraskané zdivo či narušená statika) se mohou objevit až po podpisu smlouvy a po převodu nemovitosti. Proto je víc než vhodné tuto situaci v kupní smlouvě předem ošetřit. Možností je například odstoupení od smlouvy, smluvní pokuta a podobně. Za skryté vady prodávající odpovídá pět let, doporučujeme tedy mít vše pěkně černé na bílém.

PRAVNÍ VADY

Co jsou to právní vady? Jedná se například o služebnosti – vedení kanalizace, odpadních vod, exekuce, věcná břemena, předkupní právo smluvní, zástavní právo včetně exekutorského zástavního práva. Většinu z nich najdete ve výpisu z katastru nemovitostí, ale některé z nich se tam neevidují. Při prohlídce si proto dobře všímejte, zda přes pozemek například nevede elektrické vedení, jak vypadá přístupová komunikace k nemovitosti atd. Nemovitost může být zatížena také dalšími smluvními závazky či jednostranným příslibem původního vlastníka, jako je třeba evidování trvalého bydliště třetích osob na adrese pořizované nemovitosti. I na tyto situace by se v dobře napsané kupní smlouvě mělo myslet.

ÚHRADA KUPNÍ CENY

Toto je nejcitlivější moment celého procesu. Ohroženy jsou obě strany - pokud prodávající neobdrží platbu ihned při podpisu smlouvy, nese riziko, že vkladem do katastru pozbude vlastnictví a kupní cenu již v budoucnu nedostane nebo ji bude obtížně vymáhat. Jestliže ale platbu obdrží ihned, nese riziko naopak kupující. Proto VŽDY doporučujeme využít úschovu u třetí strany (RK, notář, advokát). O tom proč využít advokátní úschovy jsme se rozepsali v článku ZDE.

ŠPATNĚ NAPSANÁ KUPNÍ SMLOUVA

Kupní smlouva by měla obsahovat přesný popis toho, jak budou peníze zaplaceny, kam budou zaslány, v jakém termínu a za jakých podmínek. Pokud si kupující bere hypotéku na koupi nemovitosti, je nutné zaznamenat sem i informace o hypotečním úvěru a zástavním právu k nemovitosti. Také by zde měl být uveden závazek předat vyklizenou nemovitost v určité lhůtě. Jak jsme také uvedli výše, měly by v ní být uvedeno i řešení situace, pokud se objeví skryté či právní vady. Díky takové smlouvě by mělo vše klapnout a k převodu vlastnického práva na katastru by mělo bez problémů dojít.

Pokud jste se rozhodli prodat nebo koupit nemovitost, držíme vám palce a z celého srdce vám přejeme, aby vše proběhlo hladce a k Vaší spokojenosti. Neváhejte využít našich služeb, budeme vám k dispozici po celou dobu prodeje.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?